Hírek : No de mi lehet a diétás üdítőkben, ami metabolikus szindrómát okoz? |
No de mi lehet a diétás üdítőkben, ami metabolikus szindrómát okoz?
2008.01.23. 12:31
Az Amerikai Szívgyógyász Társaság lapjában, a Circulation (Keringés) című lapban jelent meg egy epidemiológiai (a betegségek gyakoriságát, kockázatát vizsgáló) tanulmány, amely a húsfogyasztást, az olajban sütött ételek és a diétás üdítő italok fogyasztását teszi felelőssé a metabolikus szindróma kialakulásáért.
Egy máskülönben egészséges felnőtt, ha naponta kétszer (vagy többször) húst fogyaszt, 25 %-kal megnöveli a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét
- szemben azzal a felnőtt emberrel, aki csak hetente kétszer eszik húst - foglalja össze a tanulmány a kutatás eredményét.
Metabolikus szindróma: olyan - a szív- és érbetegségekre, cukorbetegségre hajlamosító állapot, amelyet megnövekedett haskörfogat, magas vérnyomás, emelkedett triglicerid-szint, alacsony "jó" koleszterin-szint, magas éhomi glükóz-szint jellemez.
A Minnesota Egyetem epidemiológusa és kollégái nem a tápanyagbevitelt nézték, hanem reális ételek fogyasztásának gyakorisága felől kérdeztek reális embereket. A csaknem 10 000 főből álló vizsgálati csoportot egy 66-féle ételt felsoroló listával kérdezték meg, milyen gyakran szerepel az étrendjükben egy-egy ételféleség.
A válaszok alapján két kategóriába sorolták őket: az egyik a tipikus nyugati étrendet követőké, a másik az óvatosan táplálkozóké volt.
A tipikus nyugati étrend bőséges mennyiségű (napi kétszeri) feldolgozott húsból, finomlisztből készült termékekből, olajban sütött ételekből, vörös húsokból - és diétás üdítőből állt. Kevés volt benne a hal, a zöldségféle, a gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabonatermék.
Az óvatos étrend bővelkedett káposztafélékben és bétakarotint tartalmazó zöldségfélékben (sárgarépa, sütőtök, spenót, piros paprika, káposzta, brokkoli), ezen kívül gyümölcsöt, halat és tenger gyümölcseit, csirkét és teljesértékű gabonát tartalmazott, alacsony zsírtartalmú tejtermékkel.
A vizsgálatban résztvevő személyek 45 és 64 év közöttiek voltak. Kilenc éven át követték egészségi állapotukat a kutatók.
Kilenc év elteltével a kutatók megállapították, hogy a résztvevők durván 40 %-ánál (3782 személynél) három vagy több kockázati tényezője alakult ki a metabolikus szindrómának. Hozzá kell tenni, hogy ez az az életkor, amelyben a legtöbb ember felszed pár kilót, a kockázati tényezők egy része a súlygyarapodás számlájára is írható.
A demográfiai (kor, nem, stb) tényezők, a dohányzás, a fizikai aktivitás mértéke, a kalóriabevitel figyelembe vétele - statisztikai módszerekkel való kiküszöbölése - után a kutatók megállapították, hogy a nyugati étrend összefüggésben van a metabolikus szindrómával.
Aggasztó, hogy egy része kezdettől, a nagyobb része kilenc év elteltével - de a vizsgálat végére a résztvevők 60,5 %-a már metabolikus szindrómában szenvedett.
A nyugati étrendben a hús, az olajban sült ételek és a diétás üdítők növelték meg kimutathatóan a metabolikus szindróma kockázatát.
A kutatásnak nem volt célja az összefüggés mögötti élettani mechanizmus kutatása, de mindenképpen további kutatásokat sürgetnek, elsősorban a diétás üdítők és a metabolikus szindróma kapcsolatának vizsgálatára.
Forrás: EurekAlert
|